austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Otraelva är en stor, bred och över 20 mil lång älv som rinner genom både öst- och slutligen genom väst-Augder på sin väg ner till Kristiansand, där den mynnar ut i havet. Är laxförande från mynningen vid Kristiansands centrum och upp till vennesla, en sträcka på ca 1,5 mil. Otra är relativt lugnflytande med några få strömmar och poler.

En fiskare som provar fisket på sone 5.
En fiskare som provar fisket på sone 5.

Fisket

En lyckad fisketur på Otra gav en fin lax.
En lyckad fisketur på Otra gav en fin lax.

Otra var förr i tiden känd som en fantastisk bra storlaxälv som fiskades av bl.a. engelska lorder och andra med god ekonomi. Men sedan kom som till de flesta andra älvar på Sörlandet stora nerfall av industriernas utsläpp och skapade försurningar vilket mer eller mindre ödelade älven. Från 1960 till 1990 var det så gott som tomt på lax. Men man har jobbat hårt med att återskapa laxfisket i älven och laxen är nu tillbaks men ej av samma gamla storlaxstam som förr gav fångster upp till 30 kg, nu brukar årets största ligga runt 10 kg.

Otra är nu öppen för allmänheten igen sedan 1999 vilket den tidigare inte var, då det bara såldes fiskerätt på privata sträckor. Laxfisket bedrivs på en sträcka av ca 1,5 mil, från älvmynningen vid Kristiansands centrum till Vigeland i Vennesla.

Mera om fisket

En vy bild över Otras zon 3.
En vy bild över Otras zon 3.

 

 • :: Var i landet

  här ligger Otraelva
  här ligger Otraelva

 • :: Länkar

  Egen Webbsida

 • :: Fiske säsong

  30 maj- 15 september

 • :: Fiskekort

  Grönberg sport Kristiansand centrum öppet vardagar kl 09 - 17 tors kl 09 - 19 lördagar kl 09 - 15 MX-sport Vennesla centrum vardagar kl 09 - 17 torsdagar kl 09 - 19 lördagar kl 09 - 15 Vigeland Bensin Vikeland vardagar kl 06 - 23 lördagar kl 08-23 Söndagar kl 09-23 Fisket är uppdelat i zone 1-5 och kostar 100-200kr per dygn beronde på fiskezon.

 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring,