austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Enningdalselva även kallad Berbyelva. Ligger längst ner i sydöstra Norge, har sina källflöden från södra och norra bullare sjöarna med omnejd på svenska sidan. Norra Bullaresjöns norra del ligger precis vid Vassbotten och Norska gränsen där den övergår med utlopp till Enningsdalselva. Mynnar ut i Iddefjorden som för övrigt gränsar Sverige med Norge.

Här stiger laxen redan tidigt på säsongen och premiären är lagd därefter, trots att älven inte är speciellt stor är det ingen smålaxälv, laxar runt 7-10 kg är vanligt runt premiärveckan.

foto Anita Katila Rolle lägger ut flugan i en av forsarna.
foto Anita Katila Rolle lägger ut flugan i en av forsarna.

Fisket

Olav Nesbakken med lax, vikt 14 kg sköter för övrigt fångstbörsen
Olav Nesbakken med lax, vikt 14 kg sköter för övrigt fångstbörsen

Laxfiske bedrivs framför allt på älvens nedre sträckor, Berby sträckorna. Där sköts och anordnas fisket av Ajjf Halden, som finns länkade i menyn. Älven eller ån ? då den är rätt liten, är bitvis riktigt trevlig där den slingrar sig fram genom den så kallade trollskogen. Ett flertal fina forsar och några fina djup hålor som håller lax gör att fisket kan bli lyckat. Nu tas det inga jättemängder med lax, men den brukar vara relativt stor, 7-10 kg är vanligt. Man säljer endast 8 st fiskekort till utomstående per dygn och det gäller då att boka fiskekort, för att vara säker på att få fiska. Det går även att fiska på Swingensträckan som är ca 1 km lång med fiske från båda sidor, sträckan är trevlig med fina strömmar vid hyfsad vattenföring och kan stundtals ge en del lax.

Fisket är normalt bäst i maj och början på juni men kan vid gynnsamma förhållanden även fiska hyfsat under senare del, men då gäller det att regnet sätter fart på vattnet och inte älven går för låg. Laxrekordet ligger på 16,3 kg. Jägare- och fiskeföreningen har jobbat hårt i många år med att få igång fisket, medlemmarna träffar du oftast i den så kallade jugarhytten som ligger strax ovanför mynningen, där finns även fångstrapporter och möjlighet att väga in fisken samt att frysa in. Det finns även övernattningsmöjlighet till en billig penning i kojan som har 8 bäddar och el.

Mera om fisket

Älven lämpar sig utmärkt för flugfiske och ett enhandsspö kommer väl till sin rätt, även om en del föredrar tvåhandsspön för att lättare kunna styra ner flugan i dess kända djuphålor. Merparten av lax tas på några få hålor där laxen stoppar. Ska du prova Berbysträckorna så skaffa lokal information om hålorna. En finns vid en liten bro ett par hundra meter upp från nedersta forsen, se bild i fotoalbum, Den andra kommer någon km ytterligare upp.

Se även länk i menyn om projekt Enningdalselva. Ett samarbete mellan Norska och Svenska myndigheter, för att återskapa älven på bästa sett.

foto Roland Strandell Arild och Öysten från Ajjf provar fisket på swingen.
foto Roland Strandell Arild och Öysten från Ajjf provar fisket på swingen.

 

 • :: Var i landet

  Här ligger Enningsdals elva.
  Här ligger Enningsdals elva.

 • :: Länkar

  AJFF Halden. Egna webbsida Fiske projekt Enningdalselva.

 • :: Fiske säsong

  För medlemmar startar fisket 23 maj och övriga 25 maj, till 15 augusti.

 • :: Fiskekort

  Gilstedt jakt og fiske, jacobs stuarts gate 7, Halden, telefon 0047-69181165 Swingen willy Simensen 0047-69197657 Veckokort vuxen 1300kr junior 500kr Dygnskort vuxen 350kr junior 200kr Swingen vuxen 100kr dygnet junior 50kr dygnet.

 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring.